Odotamme mielenkiinnolla sähköpostiasi
Soita meille nyt!

Päällysteet ovat eristeiden suojahaarniska

Miksi eristeille tarvitaan päällysteet?

Eristeet ilman päällysteitä on suurinpiirtein sama asia kuin jos lenkkeilijä lähtisi sadesäähän pelkässä lämpöalusasussa. Kovin kauan siinä ei laadukkaassakaan kerrastossa pysy lämpimänä, jos vedenpitävä päällysvaatekerta puuttuu.

Tai kuvittelepa ritari ilman haarniskaa. Vaikka olisi kyse kovastakin sankarista, ilman suojausta olisi melkoisen uhkarohkeaa lähteä taistelukentille. Peltihaarniska päällä taas ei niin haittaa, vaikka vastaan tulisi lohikäärmekin ja vähän liekittäisi.

Päällysteiden tärkeä tehtävä on siis suojata eristeitä. Suojaa tarvitaan monilta ulkoapäin tulevilta uhilta:

 • mekaanisilta vaurioilta, kolhuilta ja kulumiselta
 • sään vaikutuksilta, kuten kastumiselta, ultraviolettisäteilyltä ja tuulen aiheuttamalta eroosiolta
 • korroosiolta.

Päällysteet tuovat myös muita hyötyjä. Ne…

 • edesauttavat eristeen pysymistä puhtaana
 • estävät eristeen pölyämistä ympäristöön
 • antavat eristeille siistin ulkoilmeen ja mahdollistavat niiden sulauttamisen kohteen arkkitehtoniseen kokonaisuuteen.

Lyhyesti sanottuna päällysteet auttavat pitämään eristeet toimivina pidempään.

Erilaiset päällysteet eri olosuhteisiin

Millaiset päällysteet sitten pitäisi valita? Päällysteitä on joka lähtöön alumiinilevyistä haponkestävään teräkseen.

Se, mitä ominaisuuksia eriste- ja päällystemateriaaleilta vaaditaan, riippuu yleensäkin paljon kohteesta. On selvitettävä esimerkiksi seuraavat asiat:

 • Millaisessa lämpötilassa eriste on?
 • Onko kohteessa korostunut tulipalovaara?
 • Onko tilassa erilaisia höyryjä ja kaasuja?

Metallilevypäällysteet ovat yleisimpiä teollisuuseristyksissä käytettyjä päällysteitä. Tämän tyyppisiä päällysteitä valmistetaan sileästä ja profiloidusta levystä, joista sileä sopii putkien, laitteiden sekä koteloiden päällystämiseen ja profiloitu suurten säiliöiden sekä seinien pinnoille.

Sinkityssä teräslevyssä sinkkipinta suojaa alla olevaa terästä syöpymällä itse ja estämällä näin teräksen vaurioitumisen. Sinkityistä teräslevyistä päällysteisiin käytetään useita paksuuksia 0,4 millimetristä 1 millimetriin. Tätä päällystetyyppiä käytettäessä on kuitenkin muistettava, että sinkkisuolat ovat myrkyllisiä eikä sinkitty levy saa joutua elintarvikkeiden kanssa tekemisiin. Sinkittyjä teräslevyjä on saatavilla myös maalipinnoitettuina, jolloin työmaalla tehtävää korroosiosuojausta ei tarvita.

 

 

Päällysteinä käytettävät alumiinilevyt ovat alumiinin ja muiden aineiden erilaisia sekoituksia. Seostamalla alumiiniin esimerkiksi kuparia, sinkkiä tai mangaania alumiinilevyn mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia voidaan säädellä halutunlaisiksi. Alumiinilevyjen etuja ovat keveys sekä hyvä happaman ilmaston ja meriveden kestävyys. Se ei kuitenkaan sovellu paloeristeiden päällystämiseen melko alhaisen sulamislämpötilansa vuoksi ja on lujuudeltaan heikompaa kuin teräs.

Ruostumatonta ja haponkestävää terästä käytetään päällysteenä paikoissa, joissa muilla päällystemateriaaleilla ei saavuteta riittävää kestävyyttä. Ruostumattomat teräkset ovat erittäin sitkeitä, joten niiden koneistaminen vaatii erityisen terävät työkalut. Materiaalien korroosionkestävyys on hyvä ja ne kestävät hapettavia happoja, mutta vain rajoitetusti ei-hapettavia happoja, kuten rikkihappoa tai suolahappoa. Kestävyytensä takia ne sopivat myös elintarviketeollisuuteen.

Lisäksi saatavilla on valmiiksi päällystettyjä eristeitä ja elementtejä, joille riittää pelkkä kiinnitys ja saumaaminen.

Peltipäällysteet ovat omaa erikoisalaamme

Jotta eristysten päällystäminen olisi mahdollisimman helppoa, valmistamme tehtaallamme asennusvalmiita peltipäällyste- ja alusraudoitusjärjestelmiä. Saatavilla ovat peltipäällystejärjestelmän kaikki osat erilaisia muotokappaleita myöten, joten asennusvaihe työmaalla etenee nopeasti.

Teemme peltipäällysteitä sekä vakiomittaisina että asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan, joten osat ovat aina sopivia.

Peltipäällysteiden muita etuja ovat mm.

 • palamattomuus
 • kestävyys
 • tehokas suoja alla olevalle eristeelle
 • äänieristävyys
 • kierrätettävyys
 • hyvin vähäinen huollon tarve.

Näihin loistaviin tuotteisiin voit tutustua tarkemmin täällä.

Ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja eristysratkaisuista